Πύρινη κόλαση στη δυτική Αττική – Εκκενώθηκαν γηροκομεία – Χάος στην Αλεξανδρούπολη

Μάχη για να σωθεί ο δρυμός της Πάρνηθας

«Mάχη» με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο μεγάλο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες, Τρίτη, στην περιοχή της Φυλής προκειμένου η πυρκαγιά να μην κατευθυνθεί προς την κορυφογραμμή της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά είναι σε εξέλιξη και κατευθύνεται ανατολικά προς Ντάρδιζα, τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο και την Αγία Παρασκευή, ενώ υπάρχει αγωνία για τα σπίτια.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω. Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέσσερα τα μέτωπα στον Έβρο

Με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αμείωτες, επτά εναέρια μέσα -και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατάσβεσης να προτάσσει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το δάσος-, επιχειρείται από το πρωί να τιθασευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου που εξακολουθεί να καίει στη Δαδιά για τρίτη ημέρα οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότερα, δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος, όπως χαρακτηριστικά λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ’ τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Επίσης, οι οικισμοί του Άβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον ‘Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στην Πάρνηθα

Για δεύτερη μέρα καίει η φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας που ξέσπασε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημερι της Τρίτης (22/8) στην περιοχή της Φυλής και επεκτάθηκε τάχιστα λόγω των ισχυρών ανέμων. Ολονύχτιες ήταν προσπάθειες των πυροσβεστών να κρατηθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς της Πάρνηθας, μακριά από τους βασικούς οικιστικούς ιστούς, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια σπίτια στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο παραδοθήκαν στις φλόγες. Η φωτιά στις 05:40 είχε πλησιάσει επικίνδυνα στην κατοικημένη περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

Με το πρώτο φως της μέρας, σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα τα οποία ρίχνονται στη μάχη ώστε να μην καούν άλλα σπίτια. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, τα βασικά μέτωπα στη Φυλή είναι δύο, το ένα στη Δεκέλεια (Μενίδι) και το άλλο στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο.

Μεγάλο είναι το στοίχημα της Πυροσβεστικής να μην φτάσει και απειλήσει η δυνατή φωτιά τον Εθνικό Δρυμό.

Μεγάλη μάχη με τις φωτιές δίνεται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Για προληπτικούς λόγους όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Στάθης Τοπαλίδης, εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία στην περιοχή που φιλοξενούσαν 150 άτομα.

«Με λεωφορεία 150 άτομα πήγαν σε ασφαλή σημεία, είτε σε άλλα γηροκομεία είτε σε νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Τοπαλίδης στην ΕΡΤ. «Είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Εκκενώσαμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής» πρόσθεσε.

Στη Χασιά και στο Πανόραμα οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Μια εστία φωτιάς στην περιοχή Ντάρδιζα επίσης έχει αναζωπυρωθεί.

Η φωτιά είναι κοντά στα σπίτια στη Δεκέλεια (Μενίδι) και σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ αναστατωμένοι στους δρόμους παρακολουθούν το έργο των πυροσβεστών.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, που αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω. Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να καθυστερήσουν την επέλαση της φωτιάς που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω και της ύπαρξης πευκοδάσους.

Κλειστοί δρόμοι λόγω της φωτιάς

Εξαιτίας της φωτιάς στην Φυλή, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Συγκεκριμένα, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:

  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,
  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

Συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας:

  • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου,
  • Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,
  • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,
  • Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,
  • Από την πλατεία Φυλής,
  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),
  • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».

Επίσης:

Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς σε περιοχή της Αττικής, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί προσωρινά στην Επαρχιακή Οδό Φυλής – Νεοχωρακίου (Σκούρτα Βοιωτίας), από την 7η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής) έως την 17η χ/θ, στο ρεύμα πορείας προς Φυλή και διεξάγεται μέσω της Επαρχιακής Οδού Οινόης – Μαγούλας.

Στον Έβρο

Πέντε μέρες κόλασης περνούν οι κάτοικοι του νομού Έβρου, που δίνουν τιτάνια μάχη με τις φωτιές που ξέσπασαν σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά. Η χθεσινή μέρα δε, αποκάλυψε μία σοκαριστική τραγωδία, καθώς εντοπίστηκαν κοντά στο δάσος της Δαδιάς 26 απανθρακωμένοι σοροί μεταναστών μέσα σε παράπηγμα.

Η πύρινη λαίλαπα που συνεχίζει να καίει στην Αλεξανδρούπολη άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές στη χλωρίδα του νομού, καμένες περιουσίες και σπίτια.

alex poli

Σήμερα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ηλία Δαστερίδη η φωτιά που ξέσπασε στην Αλεξανδρούπολη κινείται πλέον προς το νομό της Ροδόπης, με τη μεγαλύτερη προσοχή να δίνεται στη Μαρώνεια.

Οι Αρχές του νομού συνεχίζουν το αντιπυρικό έργο τους, ώστε η φωτιά που έχει 4 ενεργά μέτωπα να μην κάψει στο διάβα της και τη Ροδόπη. Παράλληλα, η φωτιά στη Δαδιά έχει 5 εστίες.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου στη Δαδιά, οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότερα δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος, όπως χαρακτηριστικά λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ’ τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Αναφορικά με τους κατοίκους που εκκένωσαν χθες τα σπίτια τους σε Κίρκη, Άβαντα, Μαΐστρο, Άβαντα, Χηλή παραμένουν εκτός, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται πως οι οικισμοί του ‘Αβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον ‘Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Από τις περιοχές στην Αλεξανδρούπολη που μετρούν τις μεγαλύτερες καταστροφές είναι η Παλαγία, όπου έγιναν παρανάλωμα του πυρός σπίτια και αυτοκίνητα.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Το οδοιπορικό του e – evros στα καμένα είναι συγκλονιστικό και δείχνει την ανυπολόγιστη καταστροφή που άφησε πίσω της η λαίλαπα.

Πηγές: ieidiseis.gr, left.gr, Documentonews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα του Έβρου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί